Zarasų krašto muziejus

Genadijus Kovaliovas: „Pati geriausia kūrėja yra Gamta…“

Nuo spalio 23 iki lapkričio 18 d. Zarasų krašto muziejuje veikia Genadijaus KOVALIOVO (Dusetos) fotografijų paroda.

Nespalvota fotografija… Jau pats žodžių sąskambis nuteikia nostalgiškai, skamba šiltai ir jautriai, vaizduotėje iškyla praeitis visais savo pavidalais – su žmonėmis ir gamta. Būtent tai pirmiausia ir užfiksuota Dusetų fotomenininko Genadijaus KOVALIOVO kūryboje.

G. Kovaliovas gimė 1950 m. Dusetose. Fotografuoja nuo 9-erių metų. Pirmasis fotoaparatas buvo paprastutė „Smena“. Trylikos sulaukęs Genadijus išvažiavo mokytis į Kauną, kur 1973 m. baigė Kauno Stepo Žuko technikumą ir įgijo dailininko-apipavidalintojo specialybę. Ten su fotografija, kaip meno rūšimi, supažindino garsus Lietuvoje ir užsienyje fotografijos technikų specialistas Povilas Karpavičius. Maestro pamokos jaunam vaikinukui buvo neįkainojamos! Grįžęs į Dusetas Genadijus kurį laiką dirbo ir fotografijos studijoje, ir dailininku-apipavidalintoju Sartų žirgyne, o 1974–2014 m. Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje (dabar Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija) – technologijų mokytoju. 1986 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija).

Daugybę metų Genadijus buvo Dusetų istorijos metraštininkas – šventės, vestuvės, laidotuvės, visi svarbiausi miestelio įvykiai buvo įamžinti juostelėse. Pats jas ryškindavo ir spausdindavo tamsiame kambarėlyje. Nemaža dalis tais laikais užfiksuotų akimirkų, daugiausia gamtos tematika, tebekeliauja po parodas. Galima ilgai žiūrėti į jas, tyrinėjant tų laikų kasdienybę, o ji tada buvo paprasta, be didelių įmantrumų. Žmonės taip pat nuoširdūs, atviri ir kažkuo labai savi. Daugelyje nuotraukų – Genadijaus ir Mildos Kovaliovų vaikai. Vienose  – dar smalsūs kūdikiai, kitose – palengva tolstantys į jiems skirtus likimus paaugliai.

Nuotraukos, nors ir vaizduojančios paprastus dalykus, labai profesionalios, jose puikiai suvaldyta šviesa, kompozicija, pagautos pačios tikriausios emocijos. Tikros, nuoširdžios, kaip ir pats autorius. Ypatinga vieta Genadijaus kūryboje skirta peizažui. Daugiausia tai grafiški žolės, ledo vaizdai, juodi medžių ažūrai baltame sniege. Su tomis jau klasika tapusiomis nuotraukomis fotomenininkas dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje, kurias rengia Dusetų dailės galerija ir gamtos fotografų klubas „Žalias skėtis“.

Atėjus skaitmeniniam amžiui Genadijus uždarė tamsaus kambarėlio duris, ant lentynos padėjo daug metų visur lydėjusią plataus formato kamerą. Nors vaikai padovanojo šiuolaikinį fotoaparatą, retai paima jį į rankas – neprilipo, negyva jam pasirodė kompiuterinė fotografija. Sako, kad dabar labiau patinka fotografuoti akimis, kad pati geriausia kūrėja yra Gamta ir pačios įdomiausios parodos vyksta joje…

Vilija VISOCKIENĖ

AUTORĖS nuotraukose – Dusetų krašto fotomenininko Genadijaus Kovaliovo keletas darbų.

 

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622