Zarasų krašto muziejus

Krakynės pušys saugo atmintį

Rugpjūčio 26 dieną Krakynės miške (Degučių seniūnija) pagerbtos prieš 79 metus  sušaudytų Zarasų krašto žydų aukos. Kaip ir kasmet, renginį suorganizavo Zarasų krašto muziejus.

Muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė, nusakiusi žydų įsikūrimo Zarasų krašte istoriją ir priminusi, kad Krakynėje sužaudyti 2569 žmonės: 767 vyrai, 1113 moterų ir 687 vaikai, paprašė tylos minute juos pagerbti tylos minute. Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas  pasidalijo mintimis apie žiaurius to laiko įvykius Krakynėje, prisiminė slogius įspūdžius iš lankymosi Lenkijoje, Osvencimo memorialiniame muziejuje. 


Dusetiškė visuomenės veikėja, literatė Marija Varenbergienė papasakojo apie mūsų krašto žydų likimą, baisios egzekucijos detales ir parodė žemėlapį, kur pažymėta žydų suvarymo ir sušaudymo vieta. Ji taip pat pasakojo apie lankymąsi Izraelyje ir nuoširdaus bendravimo su ten gyvenančiais iš Lietuvos išvažiavusiais žydais akimirkas bei paskaitė savo kūrybos apie tragizmą Krakynėje. Šių eilučių autorius literatas Vasilijus Trusovas perskaitė savo kūrybos eilėraštį ,,Atmintis". Prie memorialo žydų aukoms Krakynėje susirinkusieji  padėjo gėlių krepšelių, uždegė žvakes. 


Pagirtina, kad Degučių seniūnija šią     vietą gražiai prižiūri, sutvarko aplinką.

Vasilijus Trusovas
Vasilijaus Kukonenkos nuotraukos


[easy_image_gallery gallery=”164″]

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622