Zarasų krašto muziejus

Liepos 6-ąją Zarasuose

Liepos 6-osios pavakarę ne vienas zarasiškis bei miesto svečias pavieniui ir būreliais traukė į Zarasų krašto muziejų, kur vyko renginys, skirtas Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti. Gražiai susirinkusiuosius pasveikinęs Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas visus pakvietė gerbti savo šalį, puoselėti gimtąjį kraštą.

Zarasų krašto muziejaus muziejininkui (kultūrinių renginių koordinatoriui) Vasilijui Trusovui trumpai pristačius vos prieš kelias dienas atidarytą dailininko ir fotomenininko dusetiškio Alvydo Stausko akvarelės ir pastelės parodą „Nostalgija peizažui“, šventės dalyviai susikaupė paskaitai, kurią skaitė Vytauto Didžiojo universiteto lektorius, istorikas Laurynas Ševydis. Jo pranešimas „Kodėl Lietuvai sukurti reikėjo Mindaugo: Viduramžių Lietuvos valstybė tarp kryžiuočių, totorių ir Kijevo Rusios“ sudomino ne vieną klausytoją.


Ir vėliau salę užplūdo muzikos garsai. Skambėjo lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai, kuriuos atliko Zita Martinavičiūtė (sopranas) ir Mantautas Katinas (fortepijonas). Atlikėjams klausytojai negailėjo šiltų plojimų.


O prie apžvalgos rato jau rinkosi būriai žmonių. Jų šįmet buvo kaip niekad daug, todėl ir „Tautiška giesmė“ suskambo ypač plačiai. Daugelio šventės dalyvių rankose plaikstėsi trispalvės, vaikai mosavo tautinėmis vėliavėlėmis.  


Nors ėmė lynoti, žmonės dar ilgai nesiskirstė ir smagiai šoko su Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblio „Nemunas“ bei Zarasų kultūros centro senjorų tautinių šokių grupės „Ąžuolinis“ šokėjais.

Danutė PULOKAITĖ

Vasilijaus Kukonenkos ir Petro Ivanovo nuotraukos.

[easy_image_gallery gallery=”331″]

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622