Zarasų krašto muziejus

Ikona „Nikolajus Išgelbėtojas“

Nežinomo autorius Ikona ,,Nikolajus Išgelbėtojas“ pagaminta  XIX a. pab. Muziejui ji buvo perduota 1984 metais.(ZKM GEK-1890/D-2).

Ikona – sakralinis paveikslas, atsiradęs bizantiškos kultūros aplinkoje. Joje vaizduojami šventieji asmenys, scenos iš jų gyvenimo, taip pat ir simbolinės biblinės, liturginės scenos. Ikonos būdingos rytų krikščionių bažnyčioms, tarp jų ir stačiatikių bei graikų. Meno istorikai teigia, kad ikonų prototipai buvo Fajum kapiniai portretai, ankstyvųjų krikščionių tapyba katakombose.

Vyskupas šventasis Nikolajus stebukladarys gimė III amžiuje Graikijoje. Tėvai jo susilaukė būdami jau senyvo amžiaus, todėl Dievui pažadėjo, kad jų vaikas tarnaus tikėjimui ir religijai. Nikolajus stebuklus pradėjo daryti dar vaikystėje. Jis išgydė savo mamą, padėdavo visiems, kam jo reikėdavo, gelbėdavo jūroje į nelaimę patekusius jūreivius. Jis, paaukodamas 50 sidabrinių trijų dukterų tėvui, išgelbėjo jo dukras nuo paleistuvystės (nuo to laiko liko paprotys Šventojo Nikolajaus dieną vaikams dovanoti dovanas – tai tas pats, kas ir Kalėdų senelio dovanos per Kalėdas). Nikolajus jūroje įsišėlusias audras ramindavo maldomis, todėl jis visų pirma laikomas jūreivių šventuoju globėju. Garsėjo jis ir kitais savo stebuklais.

Rusijoje šis šventasis laikomas tam tikra prasme ir magijos globėju. Stačiatikių cerkvėse yra tradicija ketvirtadieniais vakarinių pamaldų metu giedoti šventajam Nikolajui skirtą akatistą – tam tikrą litanijos atmainą. Tikima, kad šventojo Nikolajaus ikona gina apšmeižtus, neteisingai nuteistus žmones, globoja vaikus, keliautojus, jūreivius, naminius gyvūnus.
 
Parengė Zarasų krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja Daiva Juškienė

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622