Zarasų krašto muziejus

Rasos Vasilevičiūtės tapybos tušu paroda „PAJAUTOS“

Mūsų kraštietė dailininkė Rasa Vasilevičiūtė yra gerai žinoma ne tik Zarasuose, bet ir tapybos meno gerbėjams visoje Lietuvoje. Ji 1995 m. baigė Telšių taikomosios dailės aukštesniąją mokyklą, o 2000 m. – grafikos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1998 m. surengė ne vieną asmeninę grafikos darbų, estampų, piešinių, eskizų ir tapybos tušu parodą Vilniuje, Kaune, Panevėžyje. Zarasiškiai bei miesto svečiai taip pat turėjo jau ne vieną progą susipažinti su jos kūryba.

                       Kviečiame virtualiai pasidžiaugti Rasos tapybos darbais. Dėkojame autorei, sutikusiai pristatyti tapybos tušu parodą ,,Pajautos“ muziejaus svetainėje.

                      Parodoje pateikiami darbai, atlikti japonišku sausu tušu ant plono ryžinio popieriaus. Tapyba tušu – sumi-e technika – atsirado Kinijoje. XIV a. nukeliavo į Japoniją ir paplito kitose Rytų Azijos šalyse, tokiose kaip Korėja ir Vietnamas. R. Vasilevičiūtė šios technikos 2009–2014 m. mokėsi menininkės Dalios Dokšaitės kaligrafijos ir tapybos tušu studijoje „Tušo kelias“, dalyvavo parodose. Sumi-e – tai ne vien tapyba tušu, ji labai glaudžiai yra susijusi su filosofija bei religija. Ši netradicinė Lietuvoje technika reikalauja susikaupimo, kantrybės, o įgudimas ateina tik ilgai praktikuojantis ir lavinant ranką.

                      Parodoje „Pajautos“ eksponuojamuose darbuose – trapūs, grakštūs žolynai, lyg išnyrantys pavasarį iš po tirpstančio sniego. Tokie tikroviški, kad nesunkiai galima atpažinti lietuviškus augalus: šermukšnį, smilgas, viksvas, kiečius. Darbai kupini paprastumo ir lengvumo, tačiau technika nėra paprasta, o priešingai – itin kaprizinga ir sudėtinga. 

 

Zarasų krašto muziejaus informacija

[easy_image_gallery gallery=”146″]

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622