Zarasų krašto muziejus

PAŽVELGTI Į MOKYTOJŲ VEIDUS…

Pažvelgti į savo mokytojo veidą, susirūpinusias, o gal besišypsančias akis ir pamąstyti, kas jose slypi?.. Tokios mintys dažniausiai kyla minint Tarptautinę mokytojo dieną. O šiemet spalio 5 d. galėjome tai padaryti sutikę daugybę savo mokytojų, kolegų fotografijų parodos „NEMokytojo diena“ atidaryme bei žvelgdami į išraiškingus mokytojų veidus parodos autoriaus Rimanto Bikulčiaus fotografijose. 

Ši Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos direktoriaus ir fotografo R. Bikulčiaus paroda – tai gimnazijos 100-mečiui skirtų renginių tąsa. Simboliška, kad ji surengta būtent Zarasų krašto muziejuje, buvusios gimnazijos pastate, kurio skliautai dar mena gimnazistų šurmulį ir mokyklinio skambučio aidus. Gausų fotografijos meną vertinančių lankytojų būrį nustebino dvejus metus kruopščiai rengta paroda – iš fotografijų žvelgė džiugūs, mąslūs, susirūpinę ar žaismingi Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokytojai. Tai pamokų ar švenčių akimirkos, o kai kur – tiesiog besišnekučiuojant meistriškai užfiksuota minties, emocijos, išraiškos gelmė. 


Visi, pažįstantys parodos autorių, žino, jog tai žmogus, dovanojantis savo kasdienybę, polėkį ir laisvalaikį dviem mūzoms – fotografijai ir mokyklai. Mokykla taip pat savotiška meno rūšis – bendravimo, vadybos prasme. Bet nei vadybinė, nei pedagoginė veikla neįveikė fotografijos meno traukos, kurią pajuto dar dvylikametis. Mokyklos ir miesto bendruomenės senokai įprato matyti R. Bikulčiaus fotoaparato objektyvą, nuolat fiksuojantį gražiausius švenčių momentus, kasdienes gimnazijos gyvenimo akimirkas. Ankstesnė personalinė gamtos fotografijos paroda „Kitokia šviesa“ atskleidė lankytojams nekasdieniškos, net sakralios šviesos, rūko paslapčių, tylos harmonijos išgyvenimus. Autoriaus subtilius meditacinius peizažus vertino ir fotografijos meistrai A. Maknys, F. Piliponis, V. Naujikas. Pastarojo teigimu, R. Bikulčiaus fotografuojami miškai aušroje primena čiurlioniškus vaizdus ir muziką. Parodos autorius – gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ narys, pristatytas TV laidoje „Per objektyvą“. Jo darbai publikuoti žurnale „Foto“, eksponuojami parodose, spausdinami fotoalbumuose ir parodų kataloguose, puošia knygų viršelius. Peizažai pelnė autoriui medalį ilgametes tradicijas turinčiame konkurse Japonijoje, jis yra Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso „Gintarinis žaltys 2012“ laureatas, darbai keletą metų tarp geriausių gamtos fotografijos konkurse „Žemės diena“.


Pastarieji keleri metai – ženklus fotografo R. Bikulčiaus posūkis nuo peizažo – portretinės fotografijos link, nors, pasak autoriaus, jam visada buvę įdomu fotografuoti žmones. Stebėtinas fotografo gebėjimas pagauti esmines fotografuojamų žmonių nuotaikas, būdingiausias išraiškas netgi tų, su kuriais bendrauta vos kartą kitą. Fotografui svarbu parodyti žmogaus vidų, subtiliai perteikti jo charakterį. Ir portretuose, kaip ir peizažuose, išlieka šviesos žaismas, jos valdymas.


Parodos pavadinimas „NEMokytojo diena“ – lyg kokia manifestacija – juk mokytojas svarbus ne tik per mokytojo dieną. Idėja kilo rengiant gimnazijos jubiliejui skirtą leidinį – tai buvo noras pažvelgti į šią mokyklą, atskleidžiant čia dirbančių, dirbusių žmonių asmenybes. Parodą surengti įkvėpė ir buvusių mokinių atsiliepimai apie mokytojus, su kokia šiluma, nušvitusiais veidais pasakoja apie juos. Didelį įspūdį ir postūmį padarė fotografijos meistro A. Aleksandravičiaus apsilankymas gimnazijoje.


Parodoje per penkiasdešimt darbų ir kone tiek pat, pasak R. Bikulčiaus, jam tekę išgirsti fotografuojamų mokytojų „atsikalbinėjimų“, esą jie nefotogeniški. Tačiau dirbti, kaip teigė fotografas, buvo įdomu. Fotografijų herojai taip pat dalijosi įspūdžiais, kaip jautėsi fotografuojami, o buvusi ilgametė Zarasų „Ąžuolo” gimnazijos direktorė Elena Gaidamavičienė džiaugėsi, jog parodoje pasijuto lyg atėjusi į pedagogų posėdį – portretuose šviesūs visų kolegų veidai, kuriuose įprasminti jų gyvenimai, likimai… Fotografą sveikino meras ir mero pavaduotojas, seimo narys, gausus būrys kolegų, gimnazistų, fotografų. Ši paroda – puiki dovana mokytojams jų profesinės šventės proga, sutelkusi gausybę menui ir gėriui neabejingų žmonių. Tai paroda, išraiškingai prabylanti apie tuos, kurie pasirinko Mokytojo kelią.

Gitana Kavaliauskaitė
Nuotraukos Vasilijaus Kukonenko


 

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622