Zarasų krašto muziejus

ATVIRA ISTORIJOS PAMOKA

Šių metų rugsėjo pradžioje Lietuvoje buvo paminėta žydų kultūros diena. Zarasų krašto muziejus vykdydamas Lietuvos kultūros paveldo departamento iš dalies remiamą projektą ,,Žydų kultūros dienos Zarasų krašte“ pakvietė rugsėjo 6 ir 7 dienomis rajono gyventojus ir miesto svečius susipažinti su žydų kultūros paveldu.

Rugsėjo 6 dieną Zarasų žemės ūkio mokyklos 10-12 klasių mokiniai dalyvavo atviroje pamokoje-ekskursijoje po mūsų rajoną ir aplankė vietas, susijusias su žydų gyvenimu, kultūra ir likimu.

Išvyką pradėjome Zarasų mieste. Apžiūrėjome namus, kurie anksčiau buvo žydų sinagoga ir maldos namai, Kauno gatvėje aplankėme atnaujintas ir prižiūrimas žydų kapines. Kelionės maršrutas nuvedė ir į Krakynės mišką. Čia 1941 m. rugpjūčio 26 d. buvusiame Krakynės slėnyje vokiečiai  nužudė tūkstančius Zarasų apskrities žydų tautybės žmonių. Žydų genocido aukoms atminti šioje vietoje pastatytas didingas monumentas. Čia sužinojome, koks tragiškas likimas ištiko didžiąją dalį Zarasų krašto žydų. 


Toliau vykome į Salaką. Šiame miestelyje apžiūrėjome senąsias žydų kapines, susipažinome su žydų tradicijomis ir papročiais. Dar aplankėme įspūdingą akmeninę Švč._Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčią, ėjome pažintiniu taku prie Luodžio ežero. Beje, važiuodami iš Krakynės pakeliui užsukome ir į Baltriškių kaimą. 
 
Evaldas Dumbravas

[easy_image_gallery gallery=”925″]

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622