Zarasų krašto muziejus

MINĖSIME GEDULO IR VILTIES BEI OKUPACIJOS IR GENOCIDO DIENAS

Birzelio 14 d.Zarasų krašto muziejuje birželio 14 d., antradienį, 17 val., vyks renginys, skirtas Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms paminėti. Įvyks koncertas ,,Apie žmones, ilgesį, apie tai, kas Jums svarbu". Dalyvaus Judita Leitaitė (mezzo-soprano), Paulina Daukšytė (smuikas), Jurijus Suchanovas (pianinas). Programoje – Lili Marlen, Algimanto Raudonikio, Rimvydo Racevičiaus ir kitų autorių kūriniai, tremtinių dainos.

 „Kur tas dulkėtas traukinys taip toli nukeliavo…“. Tai žodžiai iš dainos, kurioje išsakomi tremtinių jausmai, skausmas, tėviškės ilgesys. 1941 m. birželio 14 d., 3 val. nakties, enkavedistai pradėjo masinius lietuvių areštus. Lietuviai ištisomis šeimomis buvo tremiami į Sovietų Sąjungos gilumą, Sibirą. Per savaitę iš Lietuvos išvežta 30 tūkst. Lietuvos piliečių. Iki šiol nenustatyta tikslaus ištremtųjų ir žuvusiųjų pakeliui į tremtį skaičiaus. 

Ši neganda neaplenkė ir Zarasų krašto žmonių. Masiniai suėmimai prasidėjo 1941 m. birželio pradžioje. Pirmosios sovietinio genocido aukos – birželio 20-osios naktį suimti policininkai J. Zajančiauskas ir P. Jučinskas. Iš viso 1941 m. iš Zarasų apskrities buvo ištremtos 124 šeimos (503 žmonės), iš jų – 80 miesto gyventojų. Statistiniais duomenimis, sovietinės okupacijos metu iš viso buvo ištremta apie 3 tūkst. vietinių gyventojų.

Zarasų krašto muziejus kviečia tremtinius, visus zarasiškius, miesto svečius susirinkti ir paminėti Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dieną:  prisiminti tremtį, ištremtųjų likimus, pabūti kartu, sustiprinti viltį, kad tokie tragiški įvykiai daugiau nepasikartos. 
Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus kolekcijų saugotojas-kultūrinių renginių koordinatorius

Renginys nemokamas
Renginio organizatorius Zarasų krašto muziejus

II – V 10:00 – 18:00
VI 10:00 – 16:00

D. Bukonto g. 20 32132, Zarasai

Direktorius: Arvydas Veikšra
Įmonės kodas: 190221622